En gave til høyrefløyen

Noam Chomsky

Dagens angrep var en grusom handling. Men ser vi på antall ofre kommer den kanskje ikke opp på samme nivå som mange andre ugjerninger, som for eksempel Clintons bombing av Sudan uten noen troverdig begrunnelse, der halvparten av landets farmasøytiske beholdning ble ødelagt og titusener av mennesker trolig ble drept (ingen vet, fordi USA blokkerte en FN-undersøkelse og ingen bryr seg om å forfølge det). For ikke å snakke om langt verre saker.

Likevel er det ingen tvil om at dette var en gruoppvekkende forbrytelse. Ofrene var, som vanlig, arbeidende folk: Vaktmestre, sekretærer, brannmenn og så videre. Sannsynlig vil dette bety et alvorlig slag mot palestinerne og andre fattige og undertrykte mennesker. Det er også sannsynlig at det vil føre til meget strenge sikkerhetstiltak, med mange mulige forgreninger som kan underminere borgerlige rettigheter og friheter.

Hendelsene viser på en dramatisk måte hvor tåpelige ideene om "rakettskjold" er. Det har lenge vært åpenbart, og forklart gjentatte ganger av strategiske analytikere, at hvis noen vil forårsake enorme skader i USA, inkludert masseødeleggelsesvåpen, er det høyst usannsynlig at de vil starte et rakettangrep, og på den måten sørge for sin egen umiddelbare ødeleggelse. Det finnes en rekke andre enklere metoder som i prinsippet er umulige å stoppe. Men dagens hendelser vil uansett bli brukt til å øke presset for å utvikle og utplassere slike systemer. "Forsvar" er et tynt skalkeskjul for planene om å militarisere verdensrommet, og med god pr vil selv det mest skrøpelige argument bli tillagt vekt av en skremt opinion.

I korthet, forbrytelsen er en gave til den harde, krigshissende og sjåvinistiske høyrefløyen. Det er det, selv når vi ser bort fra de kommende aksjonene fra USA og hva de vil utløse – sannsynligvis flere angrep av denne typen, eller enda verre. Framtidsutsiktene er mer illevarslende enn de var før de siste ugjerningene.

(ZNet, tirsdag 11.sept. 2001; trykt i Klassekampen 13. sept. 2001. Oversatt av Eline Lønnå)